MAĎARIČ:Vlastníci kultúrnych pamiatok by mohli platiť nižšiu daň z nehnuteľností

23.06.2012 Bratislava

Bratislava 23. júna (TASR) – Minister kultúry Marek Maďarič vidí priechodnú možnosť zavedenia nižšej dane z nehnuteľností pre majiteľov národných kultúrnych pamiatok. To by mohla byť podľa neho určitá forma pomoci na ich obnovu.

"Tým, že štát vyžaduje od vlastníkov národných kultúrnych pamiatok, aby sa prispôsobovali rôznym prísnym kritériám, tak by ich zavedením nižšej dane z nehnuteľností motivoval. Za určitých okolností by to mohlo byť priechodné," poznamenal v rozhovore pre TASR.

Stav pamiatkového fondu na Slovensku nie je podľa ministerstva kultúry uspokojivý. Podiel pamiatok v narušenom stave bol koncom roka 2010 okolo 20 percent, v dezolátnom približne päť percent. Od roku 1994 sa situácia drží približne na rovnakej úrovni.

Zvýšiť podiel pamiatok v dobrom stave a výraznejšie znížiť tie, ktoré sú v dezolátnom stave, sa nedarí aj pre nízky objem finančných prostriedkov na ich obnovu z dotačného systému ministerstva. V roku 2009 podporilo z programu Obnovme si svoj dom projekty v hodnote nad 11 miliónov eur, v roku 2010 za 4,6 milióna eur a minulý rok za 4,7 milióna eur. Podľa vypracovanej analýzy by sa pre jeho lepší efekt mali prostriedky v ňom navýšiť na 15 miliónov eur. "Bol by som najradšej, keby sa to dalo riešiť tak jednoducho, že by sme zo štátneho rozpočtu mohli zase navyšovať dotačný systém tak, ako to bolo v určitých rokoch za môjho prvého pôsobenia, do začiatku ekonomickej krízy," konštatoval. Aj z tohto dôvodu prichádza minister s návrhom vytvorenia viaczdrojového Slovenského kultúrneho fondu. Do neho nebudú prúdiť iba financie zo štátneho rozpočtu, ale tiež z výnosov z hazardných hier a lotérií, prípadne zo súkromného sektora. "Týmto by sa odhadom mohol zdvojnásobiť finančný objem, čím by adekvátne vzrástla podpora pre obnovu pamiatkového fondu. To ale, keď sa to pozriem realisticky, bude prvýkrát až v roku 2016," poznamenal Maďarič.
 

Vyberte región